Cinta allah

"Ya Allah..... Tunjukkan kepada kami yang benar dan jadikan pilihan kami
mengikuti yang benar itu.Dan juga tunjukkan kepada kami yang tidak benar
dan permudahkan kami meninggalkannya." Amin.

Isnin, Mac 19, 2012

siksaan api neraka

::Kekasih Allah Pengsan Lantaran Dahsyatnya Seksaan Neraka::


Pada suatu ketika malaikat Jibril a.s datang menemui Rasulullah S.A.W. Kedatangan Jibril a.s yang bukan pada waktu kebiasaannya ditambah pula dengan wajahnya yang berubah, menyebabkan Rasulullah S.A.W berasa hairan dan bertanya, “Mengapa wajahmu berubah pada kali ini?”

“Ya Rasulullah. Aku datang kepadamu ketika Allah menyuruh supaya ditiupkan nyalaan api neraka. Aku ingin memberitahu bahawa seksaan api neraka itu adalah benar dan seksaan kubur itu juga benar,” kata Jibril a.s.

“Kalau begitu wahai Jibril, beritahu kepadaku apakah sifat Jahanam?” Rasulullah bertanya.

“Ya Rasulullah, ketika Allah menjadikan neraka Jahanam, dinyalakan api seribu tahun sehingga api itu merah kemudian dilanjutkan lagi sehingga api itu menjadi putih. Kemudian dilanjutkan lagi seribu tahun sehingga hitam dan gelap di mana nyalaan api dan baranya tidak pernah padam. Demi Allah yang mengutuskan engkau dengan hak, jika terbuka sebesar lubang jarum nescaya akan membakar seluruh penduduk dunia kerana panasnya,” balas Jibril a.s.

Sambung Jibril a.s lagi, “Seandainya satu baju ahli neraka digantung di antara langit dan bumi. Nescaya akan mati penduduk dunia akibat panasnya. Seandainya satu pergelangan daripada rantai yang disebut dalam Al-Quran itu diletakkan di atas bukit, sudah pasti akan cair dan meleleh ke bawah sehingga ke bumi yang ketujuh.”

“Di dalam neraka Jahanam itu perhiasannya terdiri daripada besi dan minumannya air panas bercampur nanah dan pakaiannya daripada potongan api. Api neraka itu ada tujuh pintu, setiap pintu ada bahagiannya daripada lelaki dan perempuan,” jelas Jibril.

“Adakah pintu-pintu sama seperti yang terdapat di dalam rumah-rumah kami?” Rasulullah S.A.W bertanya lagi.

“Tidak. Tetapi pintu itu selalu terbuka. Dari satu pintu ke satu pintu jarak perjalanannya selama 70,000 tahun dan setiap pintu lebih panas kira-kira 70 kali ganda.”

“Siapakah penduduk yang berada pada setiap pintu itu?”

“Pintu yang terbawah untuk orang munafik dan orang yang kafir setelah diturunkan mukjizat Nabi Isa serta keluarga Firaun manakala pintu kedua pula tempat golongan musyrikin, pintu ketiga tempat orang sobi’in bernama Saqar, pintu keempat tempat iblis dan kaumnya daripada kaum Majusi bernama Ladh, pintu kelima tempat orang Yahudi bernama Hutomah, tempat keenam tempat orang Nasara bernama Sa’eir.”

Kemudian Jibril terdiam seketika seolah-olah segan hendak memberitahu sehingga Rasulullah S.A.W bertanya, “Siapa pula yang berada di pintu ketujuh?”

“Di dalamnya adalah tempat orang yang berdosa besar dan umatmu yang sampai mati tidak mahu bertaubat.”

Mendengar jawapan itu Rasulullah S.A.W pengsan kerana terlalu takut dan ngeri, kemudian Jibril meletakkan kepala baginda di pangkuannya sehingga baginda tersedar.

Sebaik sahaja tersedar dan membuka mata, Rasulullah S.A.W berkata, “Ya Jibril, sesungguhnya aku sangat risau dan sedih apakah ada seorang daripada umatku yang akan masuk ke dalam neraka?”

“Ya, iaitu orang yang berdosa besar daripada umatmu,” jawab Jibril.

Oleh kerana terlalu sedih Rasulullah S.A.W menangis, Jibril juga turut menangis. Baginda kemudian masuk ke dalam rumah dan tidak keluar kecuali untuk bersembahyang dan kemudian tidak berbicara dengan sesiapa. Apabila Rasulullah S.A.W menunaikan solat, baginda akan menangis dan meminta keampunan daripada Allah S.W.T..

*Begitu dahsyatnya siksaan api neraka, jadi, sentiasalah berdoa kpd ALLAH , "Ya Allah, ampunilah dosa-dosa kami dan jauhilah kami dari azab api neraka-MU" *

Kami di ijabkabulkan~~

......

.....

Daisypath - Personal picture

Daisypath Anniversary tickers

Puteri ku sayang

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Doa setiap bingkisan ku. .panjangkanlah umur dan berikanlah kesihatan dan murahkanlah rezeki pada ibu ku..jadikan suami ku suami soleh anakku anak solehah..amin...pintaku selalu pada Mu Ya Allah...