Cinta allah

"Ya Allah..... Tunjukkan kepada kami yang benar dan jadikan pilihan kami
mengikuti yang benar itu.Dan juga tunjukkan kepada kami yang tidak benar
dan permudahkan kami meninggalkannya." Amin.

Jumaat, September 23, 2011

Solat terakhir Rasulullah ( s.a.w)


Assalamualaikum wbt.

Tahukah kalian Surah Al-Kahfi ayat 110 adalah Surah terakhir yang Rasulullah baca dalam Solat Subuh baginda yang terakhir? 
Firman Allah: 
قُلْ إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِّثْلُكُمْ يُوحَىٰ إِلَيَّ أَنَّمَا إِلَـٰهُكُمْ إِلَـٰهٌ وَاحِدٌ ۖفَمَن كَانَ يَرْجُو لِقَاءَ رَبِّهِ فَلْيَعْمَلْ عَمَلًا صَالِحًا وَلَا يُشْرِكْ بِعِبَادَةِ رَبِّهِ أَحَدًا
 "Katakanlah (wahai Muhammad): Sesungguhnya aku hanyalah seorang manusia seperti kamu, diwahyukan kepadaku bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan Yang Satu; Oleh itu, sesiapa yang percaya dan berharap akan pertemuan dengan Tuhannya, hendaklah dia mengerjakan amal yang soleh dan janganlah dia mempersekutukan sesiapapun dalam ibadatnya kepada Tuhannya."

Cuba kita bayangkan jika kita berada di belakang Rasulullah ketika itu bagaimanakah perasaan kita? Sayu, terharu, sedih, semua bercampur baur. Pada pandangan penulis, ini adalah cara yang baik untuk kita mengingati dan mencintai Rasulullah secara langsung. 

Penulis juga pernah mendengar satu tazkirah ringkas dari TGNA, beliau mengesyorkan supaya kita kreatif sikit apabila kita menghayati makna dalam Al-Quran. Misalnya, firman Allah dalam Surah Al-Dhuha ayat 3:

مَا وَدَّعَكَ رَبُّكَ وَمَا قَلَىٰ

"(Bahawa) Tuhanmu (wahai Muhammad) tidak meninggalkanmu dan Dia tidak benci (kepadamu, sebagaimana yang dituduh oleh kaum musyrik). "

Cuba anda tukarkan wahai Muhammad itu dengan wahai (nama kamu), penulis letak nama penulisla senang sebagai contoh:

"....(Bahawa) Tuhanmu (wahai Jannati) tidak meninggalkanmu Jannatidan Dia tidak benci (kepadamu Jannati,.... "

Lihat, seakan-akan Allah berbicara dengan kita sendiri! Bayangkan Allah kata sendiri pada kita Dia tidak mahu tinggalkan kita dan tak benci kita..Allah.....Sayang sungguh Allah pada kita kan? !

Walaupun bukan pada semua ayat kita boleh ubah dan bayangkan begini, tapi sekurang-kurangnya kita dapat belajar mencintai Allah dan RasulNya dengan lebih dekat. 
Sampai sini sahaja. Wassalam.


Tiada ulasan:

Kami di ijabkabulkan~~

......

.....

Daisypath - Personal picture

Daisypath Anniversary tickers

Puteri ku sayang

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Doa setiap bingkisan ku. .panjangkanlah umur dan berikanlah kesihatan dan murahkanlah rezeki pada ibu ku..jadikan suami ku suami soleh anakku anak solehah..amin...pintaku selalu pada Mu Ya Allah...