Cinta allah

"Ya Allah..... Tunjukkan kepada kami yang benar dan jadikan pilihan kami
mengikuti yang benar itu.Dan juga tunjukkan kepada kami yang tidak benar
dan permudahkan kami meninggalkannya." Amin.

Sabtu, April 24, 2010

syuker-syukernyerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr





Assalamualaikum...ermm hari ni sabtu.....citer pasai hari ni..dan kelmarin dulu tu....ermm hari khamis tu kan kan kan...ader budak tu,,,,,duk tuntut janji ngen umi..dia dah janji nak bawak langsir ngen bunga untuk kelas dia..cian lak..dah 2 minggu umi janji..tp umi sibuk sgt2..sampai tak sempat nak...tenggok kain langsir untuk liya bawak kat sekolah..alih2 rabu minggu lps dia cakap...guru kelas dia cakap...takpelah...ermmm nyesalnyer umi....leka jer ngen permintaan anak..ermmm
pagi tu..umi cepat2 lipat2 langsir dan bunga untuk liya bawak sekolah ..nampak dia happy er hari tu 




inilak tugasan umi yg belum siap2 agi niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
jumaat kemas2 umah dan pergi kuar cari barang kat pasar dan mydin mall


ermmmmmmmmmmmm hari ni...sabtu..lak ke bandar kt nak selesai urusan umi lak .....urusan umi ngen tupperware...dan.....biasaaahh ....ader jer lah...nak beli tu..dan beli ni heheheh
sambil2 gi ambik tupperware..abah dah janji nak beli something kat umi kat giant..jem, jem jem..lps selesai kat tupperware shop

inilah yg umi  beli bulan ini..ermm ader gak tu..yg dah lama beli sesajer..wak eksyen jer tu
.
.
.
barang kakak ngen member dia.


ermmm yg ini aja...barang umi....ermmmmm muaaaaaaaaaaaaah
lps selesai semuanya..umi ajak abah teman umi beli tudung atas pasar payang...lps tu...alya lak ajak abah makan nasi ayam kegemaran dia ermmmm


.singgah pasar payang..............beli tudung umi...tudung kakak dan anak sedara yg kirim..

umi beli kain pasang satu....ermmmmm murah jerrrrrrr
abah belanja nooooooooooooo huhuhuhu terima kasih yer cayang mucuk......
ermmm hari ni..abah murah rezeki..td ader org kasi duit rm 100 lps tu....tadi lak..abah dapat lg duit insurant dr mich zurich...ermm tak banyak ponggg tp..alhamdulillah lah..dah dua kli dapat...mengigau ke hapa.....dua raund lak tu..huhuhu dulu kutuk...sekarang puji ahhh sebab bg lagi..hehehhe




tenggok mula2 moody jer..lps tu..bersemangat sekali..menjamu selera...



meesop campur kwe tiow.... 
kegemaran umi n abah daaaaaaaaaaa




lps selesai makan..terus ke giant solat zohor..dan terus masuk guardiant...abah ajak ronda2 jer..dalam giant tu,,,sebab kelmarin dah pi beli barang2 dapur..umi ..tersangkut gak 2 helai baju romper untuk baby..insyallah nak bg kat anak2 sedara baru bulan 6 ni





bergaya lah tu kononnnn

tenggok abah duk pok pek pok pek citer apa ekkkkk..........


 teringat kat zoo ke alya...heheheh

ermmm abah tak habis 2 duk usik umi..takpe bahhhh ader lori ader bas,,,lain hari umi kan balas tau..huhuhuhu


ni tenggah tunggu alya kat taman permainan..atas tingkat dua giant






erm abah ni........gigit kanggggggggggggggggggggggggggggggg











DAGING GORENG KETUMBAR~~dr blog kak anis

Assalamualaikum..ermm pagi2 dah jalan2 kat umah kawan umi ..tetiba tercium bau aroma..ermm gulai daging...hehehhehe ppadahal..bangun pagi tadi..jiran sebelah masak nasi minyak kut..sungguh sakit lubang hidung ku..semerbaknya mencucuk hidung ini.....
.
.
.
umi apa lagi...bangun jer ..siap2 terus masuk dapur...kuar lauk pauk...ermm sejukan jap..lps tu.....sediakan bahan2 jem jem jem...masak nasi minyak jugak..ermm bila siap tumis..dan aroma nyer melekat2 di rongga hidung ku...tersa nyaman nyer..ermm nanti acik sebelah cakap..umi ni..dah tiru resepi ni..hehehe jiran sebelah umah umi ni baik sgt2 org nyer tauke..bot....ermm selalu jer kasi ikan besar2 ketam..sotong besar kat umi....tauke buat bot nelayan
syukur alhamdulillah punya jiran yg baik sgt2 

hhehe nak citer lah pasai gi jalan2 kat blog kak anis tadi
ermmm terliur lak tenggok gulai dagiong masak ketumbar..macam...daging masak kawah jer..sukernyer2
kalau umi dah tenggok pagi2 tadi..sebelum masak kurma untuk nasi minyak tu..umi dah dapat try dah..masakan kak anis ni...ermmtakpelah...nanti umi try ya kak anis...semoga....pahala..menurunkan ilmu ni..sampai bila2 ya...kita sama2 sedekahklan al-fatihah untuk arwah







 Jom kita kongsi resepi....

Bahan-bahannya:

500 gram daging lembu dihiris ikut suka
7 biji bawang merah dikisar
2 biji bawang putih dikisar
sedikit halia dikisar
sedikit kunyit hidup dikisar
sedikit lengkuas dikisar - ini saya tambah
5 batang serai dikisar - ini saya tambah
sedikit air asam jawa ( campur dengan bahan kisar - arwah emak gunakan asam jawa terus )
2 sudu besar ketumbar dikisar ( arwah emak, cuci, tos dan ditumbuk )
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.

Cara-caranya:

1. Gaulkan bahan kisar, ketumbar dan air asam jawa rata-rata pada hirisan daging.
2. Masukkan garam, gula dan serbuk perasa. Agak-agaklah. Gaul lagi.
3. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan daging tadi. Tutup kuali.
4. Bila air daging telah kering tambahkan lagi air secukupnya. Masak dengan api perlahan hingga kuah pekat atau garing dengan api perlahan. Kacau sekejap-sekejap.
.
.
.
.


Kami di ijabkabulkan~~

......

.....

Daisypath - Personal picture

Daisypath Anniversary tickers

Puteri ku sayang

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Doa setiap bingkisan ku. .panjangkanlah umur dan berikanlah kesihatan dan murahkanlah rezeki pada ibu ku..jadikan suami ku suami soleh anakku anak solehah..amin...pintaku selalu pada Mu Ya Allah...