Cinta allah

"Ya Allah..... Tunjukkan kepada kami yang benar dan jadikan pilihan kami
mengikuti yang benar itu.Dan juga tunjukkan kepada kami yang tidak benar
dan permudahkan kami meninggalkannya." Amin.

Isnin, Mac 15, 2010

Jom Kongsi Tips Istiqamah Mengerjakan Solat Berjamaah

Salam kepada semua pengunjung blog yang serba daif ini, mudah-mudahan blog ini berfungsi untuk member manfaat kepada semua termasuk diri saya sendiri. Blog ini juga disediakan untuk menyampaikan seruan agama kepada semua pengunjung dan kepada sesiapa yang sentiasa mencari informasi agama sebagai pengisian rohani. Secara tidak langsung saya juga mendapat manfaat dari blog ini untuk mengkaji dan mengulangkaji segala masalah yang telah dipelajari dan belum dipelajari. Terima kasih saya ucapkan kepada semua yang sentiasa memberikan sokongan kepada saya untuk meneruskan usaha ini demi menyampaikan seruan Islam kepada semua umat. Semoga segala kerja baik ini mendapat taufiq dan hidayah dari Allah. Tips untuk istiqamah dalam mengerjakan solat berjamaah di masjid atau di rumah bersama sanak saudara. Tips ini datang dari pandangan saya sendiri berdasarkan sedikit pengalaman dan sedikit ilmu yang dimiliki. Bagi sesiapa yang mempunyai tips yang tersendiri boleh dikongsikan di ruangan komen di bawah ini. Tips untuk istiqamah dalam mengerjakan solat berjamaah ialah :
 1. Peranan yang paling utama kepada individu untuk mengerjakan solat berjamaah, ialah mesti mempunyai kesedaran pada diri sendiri, kerana kesedaran atau keinsafan diri sendiri ini lebih mendorongkan individu tersebut mengerjakan ibadah tanpa paksaan dan bebanan bagi dirinya.
 2. Perlu mempunyai semangat kemasyarakatan di dalam qariahnya, kerana semangat kemasyarakatan ini selalunya secara tidak langsung akan berkaitan dengan jemaah di masjid. Hal ini terbukti kepada saudara saya, pada asalnya beliau melibatkan diri dengan berbagai aktiviti qariah kampung dan akhirnya beliau dapat mengerjakan solat fadhu di masjid pada setiap waktu. Selalunya jemaah masjid akan terlibat dengan aktiviti-aktiviti masyarakat seperti majlis kesyukuran, doa selamat, kenduri, marhaban dan sebagainya.
 3. Pihak masjid atau AJK masjid perlu mencari cara dan teknik yang baru untuk menarik minat ahli qariah kampung ke masjid untuk solat berjamaah dan berbagai-bagai aktiviti masjid. Contohnya menyebarkan berbagai risalah yang berkaitan kelebihan orang yang mengerjakan solat berjamaah di masjid. Sediakan sedikit jamuan yang boleh menggalakkan ahli qariah ke masjid kerana perkara ini berkesan di qariah Ustaz saya Masjid Taqwa Bertam Indah Kepala Batas Pulau Pinang, mereka menyediakan jamuan setiap kali mengadakan program-program agama secara tidak langsung dapat menarik minat ahli qariah ke masjid untuk solat berjamaah. AJK masjid boleh juga memulau orang yang tidak mengerjakan solat berjamaah di masjid, kerana perkara ini telah dipraktikkan pada zaman Rasulullah, sesiapa yang tidak datang ke masjid untuk solat berjamaah maka Baginda akan memulau sahabat tersebut, kerana solat berjamaah ini sangat penting. Imam juga boleh memberikan peringatan ringkas sebelum masuknya waktu solat Jumaat mengenai kelebihan menunaikan solat berjamaah.
 4. Ibu bapa perlu mempunyai kesedaran agama dan kesedaran tentang pentingnya solat berjamaah ini. Solat berjamaah ini perlu dijadikan perkara yang lazim dalam rumahtangga sesebuah keluarga, kerana sedikit sebanyak akan membuatkan anak-anak mereka dapat melazimkan diri dalam solat berjamaah. Tips ini paling bagus untuk mendidik anak-anak menjadi insan yang mulia, kerana setelah solat bapa boleh menegurkan anaknya melalui doa seperti contoh saya berikan “Ya Allah jadikanlah anak-anak aku sebagai anak yang soleh anak yang taat dan anak yang tidak menderhakai perintah kami dan perintahmu”. Boleh juga menegur isteri atau ibu bapa dengan menggunakan doa. Ingatlah doa adalah alat yang mustajab untuk dimakbulkan (diterima) Allah. Selepas solat berjamaah juga si ayah boleh menyampaikan tazkirah ringkas atau pesanan ringkas kepada keluarganya mengenai apa-apa hal yang berbangkit atau sebagainya.
Sebagai permulaan saya rasa sekadar ini dahulu, apa-apa cadangan atau perbincangan bolehlah melalui ruangan komen di bawah ini. Lebih baik hal ini dibincangkan dan dibukakan kepada semua pengunjung yang ada sedikit idea atau pandangan boleh berkongsi untuk memperolehi tips istiqamah dalam mengerjakan solat berjamaah. Saya perlukan pendapat anda semua untuk kebaikan kita semua, kerana ganjaran orang yang sentiasa mencari keredhoaan Allah adalah sangat besar.

Sifat-sifat Mahmudah

Sifat-sifat Mahmudah
 1. Taubah ialah keazaman untuk meninggalkan segala kesalahan dan dosa-dosa besar, melalui jalan ilmu, penyesalan dan niat untuk tidak mengulanginya (taubat Nasuha).
 2. Zuhud ialah satu corak kehidupan insane mukmin yang mengekang jiwadaripada segala rupa kesenangan dunia sambil berusaha meninggalkan semua perkara yang tidak baik.
 3. Takut Allah ialah seorang muslim itu mengenali zat Allah melalui mengenal sifat-sifat Allah dan mempunyai jiwa yang takut akan melakukan perkara dosa atau perkara yang dilarang oleh Islam.
 4. Mahabbah (cinta Allah dan Rasul) ialah kasih seorang mukmin kepada Allah dan RasulNya melebihi segala yang lain. Melahirkan jiwa insan yang benar-benar cintakan agama dan rela mengorban dirinya ke jalan Allah.
 5. Sabar ialah separuh dari iman. Sabar juga adalah susah untuk dipraktikkan dalam diri seseorang kecuali mukmin yang kuat imannya dan redho segala ujian dari Allah.
 6. Syukur ialah seorang mukmin yang sentiasa berterima kasih kepada Allah atas segala nikmat yang diberikan. Bersyukur kepada Allah ini banyak caranya seperti melaksanakan segala ibadah kepada Allah dengan hati yang ikhlas. Sentiasa memuji Allah dengan menyebut kalimah tayyibah (Perkataan yang baik) seperti Allah Akbar, Subhanallah, Alhamdulillah dan sebagainya.
 7. Ikhlas dan benar ialah mukmin yang sentiasa membersihkan amalannya dinamakan orang yang benar ikhlas. Setiap amalan ibadah atau pekerjaan agama hendaklah dilaksanakan dengan ikhlas hati, ihsan kepada Allah dengan sebenar-benar ibadah seolahnya Allah berada dihadapan kita.
 8. Tawakal ialah meletakkan pergantungan hanya pada Allah setelah berazam dan diikuti dengan usaha.
 9. Reda dengan qadak Allah ialah salah satu daripada sifat mahmudah. Segala ketentuan Allah sama ada baik atau buruk diterima dengan syukur atau sabar.
 10. Mengingati mati ialah mukmin yang sentiasa mengingati mati adalah orang yang pintar, kerana mereka sentiasa bersedia untuk mati dengan segala ibadah yang dilaksanakan.
Sifat Mazmumah
 1. Gemar Makan dan Minum. Hadis Nabi saw yang bermaksud : “Yang terlebih Afdal(utama) pada Allah swt ialah orang yg banyak berlapar dan banyak tafakur (berfikir sambil meneliti) Dan yang terlebih benci kepada Allah ialah orang yang banyak makan, banyak tidur dan banyak minum”.
 2. Banyak berkata-kata perkara sia-sia ialah manusia yang suka berkata-kata, berbual-bual dan bersembang-sembang perkara yang laqa (lalai) seperti mencaci orang, menfitnah, hanya kepentingan dunia, perkara tanpa faedah dan sebagainya. Firman Allah swt yang bermaksud : “Tidak ada kebaikan pada kebanyakan bisikan2 mereka, melainkan bisikan2 daripada yang menyuruh (manusia) bersedekah, atau berbuat makruf, atau mendamaikan manusia”. (An-Nisa : 114)
 3. Marah ialah berpunca dari kurang kesabaran dalam menghadapi sebarang keadaan. Orang yang demikian, selalunya didorong oleh pengaruh Syaitan yang ingin merosakkan iman dan dirinya.
 4. Hasad dengki, dan iri hati ialah seseorang itu rasa kurang senang dengan nikmat yang dikecapi orang lain lalu mengharapkan nikmat itu terhapus daripadanya. Hadis Nabi saw yang bermaksud : “Hasad itu memakan (memusnahkan) kebaikan , sebagaimana api memakan (membakar) kayu.”
 5. Kasih kepada harta ialah seseorang yang memiliki harta dan kemewahan hidup. Tetapi kemewahan yang membawa kepada sifat bakhil , tamak haloba dan juga membazir dibenci oleh Islam.
 6. Takbur, punca berlakunya sifat takbur adalah dari banyak sebab yang boleh menyebabkan seseorang itu takbur atau sombong diri seperti nasab keturunan, kuasa pemerintahan, kekayaan, kelebihan ilmu, banyak pengikut dan banyak ibadat.
 7. Riyak, orang yang riyak pula ditakrifkan sebagai sifat untuk menarik pandangan orang dengan menampakkan pelbagai amalan yang baik dilakukan semata-mata menginginkan pujian, pangkat atau kedudukan.
 8. Ujub ialah berkait rapat dengan takbur dan riyak. Ujud bererti berasa hairan dengan keistimewaan dan kelebihan diri sendiri. Ini juga berkait rapat dengan kelebihan dari segi kecantikan , kepandaian, kekayaan dan lain-lain.
 9. Kasih akan Dunia ialah orang yang mempunyai hati yang sentiasa berpaut kepada kehidupandan kesenangan dunia akan menyebabkan seseorang itu takutkan mati. Firman Allah yang bermaksud : “Ketahuilah sesungguhnya kehidupan dunia adalah permainan, senda gurau, perhiasan, bermegah-megah antara kamu dan berlumba-lumba dalam mengumpul harta kekayaan dan anak pinak.”(Al-Hadid : 20)
Nasihat dan Peringatan Sebagai seorang Islam yang mengaku dan percaya akan adanya Allah, Maha Esa Allah, Allah Penguasa Alam dan sebagainya lagi, maka perlulah dan wajiblah kita tunduk dan patuh kepada perintah Allah yang dibawa oleh Nabi Muhammad saw. Kita wajib membenarkan hati, perbuatan dan perkataan akan setiap perkara yang dibawah oleh Nabi Muhammad saw adalah dari Allah. Panduan bagi umat Islam untuk menuju kepada Allah atau menuju redho Allah adalah perlu menjadikan Nabi sebagai contoh ikutan dalam setiap amalan kehidupan kita. Jangan jadikan artis atau mana-mana tokoh bukan agama sebagai ikutan atau idola, kerana mereka ini akan menyesatkan kita semua. Kecuali kita jadikan ulamak atau orang alim sebagai idola dalam kehidupan kita, kerana orang alim atau ulamak adalah pewaris Nabi dan mereka adalah penerus dari usaha dakwah Nabi. Kita tidak akan sesat selamanya jika dijadikan ulamak sebagai panduan dan idola sebab mereka hidup dalam ketaqwaan kepada Allah dan mereka juga dekat diri dengan Allah.

Wallahualam

Kala Sang Kekasih memanggilmu... Kala Sang Pemilik alam menggetarkan jiwa ruh hatimu dgn penuh panggilan kebahagiaan untuk mendekat kepada-Nya... Mengapa kabar gembira penuh kemenangan dan kesuksesan itu diabaikan 1. Allahu Akbar, Allahu Akbar:"Allah Maha Besar, Allah Maha Besar" mengapa sekotak keyboard lebih besar dan Allah menjadi kecil di hati kita 2. Asyhadu alla ilaha illallah:"Aku bersaksi bahwa tiada sesembahan selain Allah" sadarkah kita secara tak sadar siapa yg lebih kita sembah sekarang...menyembah posting??? 3. Asyhadu anna Muhammadar Rasulullah:"Aku bersaksi bahwa Muhammad adalah Rasul Allah" menangis Beliau sambil memegang sajadah melihat ummatnya masih memegang keyboard. 4. Hayya 'alash sholah:"Mari menunaikan shalat" Tidak disembah pun Allah tetap menjadi Tuhan, tapi manusia bila tidak menyembah lalu menjadi apa? 5. Hayya 'alal falah:"Mari meraih kemenangan" Shalat adalah "The Secret" sukses orang Muslim yang terabaikan 6. Allahu Akbar, Allahu Akbar:"Allah Maha Besar, Allah Maha Besar" masihkan Allah kecil di hati kita? 7. Lailaha ilallah:"Tiada sesembahan selain Allah" sesembahan di zaman modern bukan patung berhala namun Ghazwatul fikr (perang pikiran) pikiran yg mulai terkontaminasi dgn nikmat fasilitas duniawi. Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji'uun...sudah almarhumkah hati kita? hingga melupakan panggilan-Nya. Berterimakasih dan menghargai jerih payah si pembuat kode2 facebook dan jgn lupa bersyukur kepada Sang Pemberi ilham hingga social networking terbesar di dunia ini terbentuk oleh takdirnya. Allahu Akbar Allahu Akbar...Allah Maha besar yang lain kecil...berhentilah barang sejenak kawan...cuci wajah dan matamu yg lelah menatap layar komputermu..tataplah wajah Penciptamu..segarkan jiwamu......mari sukses bersama menuju kemenangan hakiki (Hayya 'alal falaah...Hayya 'alal falaah...) "Jangan lupa kirim posting atau message untuk mengingatkan org2 yg kau cintai disaat kau mendengar adzan" dan ajaklah mereka untuk bergabung agar semakin erat persaudaraan di antara kita. Moga Bermanfaat

diary abah umiliya

Link

Kami di ijabkabulkan~~

......

.....

Daisypath - Personal picture

Daisypath Anniversary tickers

Puteri ku sayang

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Doa setiap bingkisan ku. .panjangkanlah umur dan berikanlah kesihatan dan murahkanlah rezeki pada ibu ku..jadikan suami ku suami soleh anakku anak solehah..amin...pintaku selalu pada Mu Ya Allah...