Cinta allah

"Ya Allah..... Tunjukkan kepada kami yang benar dan jadikan pilihan kami
mengikuti yang benar itu.Dan juga tunjukkan kepada kami yang tidak benar
dan permudahkan kami meninggalkannya." Amin.

Rabu, Mei 19, 2010

DOA MA’THUR : MEMOHON PERLINDUNGAN ALLAH DARI EMPAT KEBURUKAN

DOA MA’THUR :

MEMOHON PERLINDUNGAN ALLAH DARI EMPAT KEBURUKAN

Terdapat satu hadis Rasulullah saw yang menjadi amalan baginda. Di dalamnya terkandung permohonan agar Allah melindungi kita dari empat keburukan. Doanya berbunyi sebagai berikut:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ عِلْمٍ لَا يَنْفَعُ وَمِنْ قَلْبٍ لَا يَخْشَعُ وَمِنْ نَفْسٍ لَا تَشْبَعُ وَمِنْ دَعْوَةٍ لَا يُسْتَجَابُ لَهَا

Ya Rabbi, Terimalah Do’aku ! (Bahagian-1)

Ya Rabbi, Terimalah Do’aku !!!

(Bahagian-1)

Sebagai seorang hamba yang benar-benar beriman kepada Allah , tentunya ia harus mengakui kebesaran dan keagungan Rabb-nya dan mengakui kerendahan dan kelemahan pada dirinya. Tak ada sesuatu pun yang berkaitan dengan dirinya, pasti itu semua terjadi atas kehendak Penciptanya yang memiliki sifat-sifat Yang Maha Tinggi dan nama-nama Yang Maha Mulia. Di saat itulah, seharusnya seorang hamba selalu bersimpuh sambil menadah kedua tangan, berdo’a, dan bermunajat kepada-Nya dengan meminta apa saja yang ia diperlukan. Karena Dialah Allah Yang Maha Mendengar dari setiap permohonan hambanya dan Dia-lah Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Kuasa untuk memperkenankan seluruh permohonan hambanya.

keutamaan doa

Doa Ma’thur : Pohon Perlindungan Daripada Empat Perkara

Doa Ma’thur : Pohon Perlindungan Daripada Empat Perkara

doa

اللُّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ جَهْدِ الْبَلاَءِ ، وَدَرَكِ الشَّقَاءِ ، وَسُوءِ الْقَضَاءِ ، وَشَمَاتَةِ الأَعْدَاءِ

Maksud : Ya Allah aku memohon perlindungan denganMu daripada ditimpa malapetaka yang teruk, dirundung malang, ketentuan yang buruk dan celaan para musuh. ( Riwayat Imam al-Bukhari dan Muslim )

Doa Untuk Kekuatan Jasmani,Ruhani dan Emosi

Doa Untuk Kekuatan Jasmani,Ruhani dan Emosi

اللَّهُمَّ إِنِّى أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ ،

وَالْعَجْزِ وَالْكَسَلِ ،وَالْبُخْلِ وَالْجُبْنِ ، وَضَلَعِ الدَّيْنِ ، وَغَلَبَةِ الرِّجَالِ

Maksud :Ya Allah aku berlindung denganMu daripada kegelisahan, kesedihan, kelemahan, kemalasan, kebakhilan, pengecut, bebanan hutang dan kongkongan orang.

( Riwayat Imam al-Bukhari dan Muslim)

BASMALAH DAN KEUTAMAAN

BASMALAH DAN KEUTAMAAN

Basmalah, merupakan bacaan (dzikir) yang kerap kali kita lafazkan. Basmalah adalah istilah dari penyebutan BISMILLAH, seperti hamdalah istilah dari Al Hamdulillah dan hauqalah istilah dari lahaula wala quwwata illa billah.

Ia merupakan keratan salah satu ayat dalam surat An Naml dan sebagai ayat pertama yang membuka surat Al Fatihah. Lebih dari itu, basmalah sebagai pembuka dari seluruh surat-surat Al Qur’an kecuali surat At Taubah (Al Bara’ah), namun bukan bahagian dari surat-surat tersebut kecuali pada surat Al Fatihah. Membacanya pun akan mendapat balasan (pahala) sebagaimana pahala membaca ayat-ayat yang lain dalam Al Qur’an.

Doa : Memohon Petunjuk, Ketakwaan dan kekayaan

Doa Memohon Petunjuk, Ketakwaan dan kekayaan

pohon

Antara doa yang diamalkan oleh Rasulullah saw ialah doa di bawah ini.

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ الْهُدَى وَالتُّقَى وَالْعَفَافَ وَالْغِنَى

Allahumma inni as alukal huda wattuqo wal afaf wal ghina

Maksud: “Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepadaMu petunjuk, takwa,

diri yang terjaga dan kekayaan.”

(HR. Muslim, no. 6842)

KETERANGAN :

SUNNAH YANG DIABAIKAN :

PENGHULU ISTIGHFAR

SUNNAH YANG DIABAIKAN : PENGHULU ISTIGHFAR

Antara zikir rasulullah saw yang dibaca pada setiap pagi dan petang ialah sayyid al-istighfar (penghulu istighfar) yang dijanjikan dengan syurga kepada sesiapa yang membacanya lalu dia meninggal pada hari itu sama ada pagi atau petang sebagaimana hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Bukhari.

LAFAZ SAYYID AL-ISTIGHFAR :

Quran 41:9

9
قُلْ أَئِنَّكُمْ لَتَكْفُرُونَ بِالَّذِي خَلَقَ الْأَرْضَ فِي يَوْمَيْنِ وَتَجْعَلُونَ لَهُ أَندَاداً ذَلِكَ رَبُّ الْعَالَمِينَ

Tiada ulasan:

Kami di ijabkabulkan~~

......

.....

Daisypath - Personal picture

Daisypath Anniversary tickers

Puteri ku sayang

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Doa setiap bingkisan ku. .panjangkanlah umur dan berikanlah kesihatan dan murahkanlah rezeki pada ibu ku..jadikan suami ku suami soleh anakku anak solehah..amin...pintaku selalu pada Mu Ya Allah...