Cinta allah

"Ya Allah..... Tunjukkan kepada kami yang benar dan jadikan pilihan kami
mengikuti yang benar itu.Dan juga tunjukkan kepada kami yang tidak benar
dan permudahkan kami meninggalkannya." Amin.

Ahad, Mac 07, 2010

Punca Keretakan Rumahtangga

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca sekelian)

Bagaimana dengan kehidupan rumahtangga anda?Diharapkan ianya berjalan sebagaimana yang anda telah rancangkan.Walaupun kita merancang dan mencuba sebaik mungkin untuk mewujudkan sebuah rumahtangga yang bahagia,namun kadangkala pertengkaran di dalam rumahtangga itu tidak dapat dielakkan.Dan adakalanya sehingga membawa kepada perpisahan yang amat memeritkan.

Islam merupakan agama yang syumul.Jadi Islam telah menggariskan jalan penyelesaian dan mestilah diselesaikan dengan jalan terbaik.Sebelum itu,mari kita lihat dulu punca-punca yang menyebabkan berlakunya keruntuhan rumahtangga.Antara sebab utamanya ialah:

1. Tiada persefahaman dan didikan agama yang mendalam.Jadi masing-masing tidak mengerti dan sekaligus mengabaikan tanggungjawab mereka.

2. Tidak mahu bertolak ansur bila tercetusnya perselisihan atau pertengkaran.Ingat,bertolak ansur suatu perkara yang amat penting dalam memastikan kebahagiaan di dalam rumahtangga;).

3. Berkahwin kerana terpaksa tanpa mendapat kerelaan daripada kedua-dua belah pihak.

4. Berkahwin atas dasar cinta atau nafsu semata-mata tanpa menilai kepentingan agama.Tapi inilah yang berlaku dalam masyarakat sekarang.Berkahwin atas dasar cinta.Bila dah hilang cinta,macam mana?Saya tidak menafikan bahawa cinta memang menjadi aspek utama terbinanya sesuatu perhubungan.Tapi nasihat saya,nilai-nilai keagamaan jangan diketepikan,ok;)

Baiklah,tanpa melengahkan masa lagi mari kita sama-sama meneliti sambungan seba-sebab yan memungkinkan berlakunya keretakan rumahtangga.

5. Beristeri lebih dari seorang tanpa mematuhi syarat-syaratnya dan atas dasar nafsu semata-mata.Erm…jadi kepada yang teringin nak kahwin ramai tu pastikan anda betul-betul memenuhi syarat-syaratnya,ok;)

6. Tiada kufu diantara pasangan baik dari segi fizikal,material,agama serta taraf pendidikan.

7. Campurtangan ibu bapa dan keluarga.

8. Terburu-buru dalam membuat keputusan dan tindakan walaupun dalam perkara yang remeh-temeh.

9. Tiada rasa saling hormat-menghormati diantara pasangan suami isteri.Di sini saya ingin mengemukakan satu soalan kepada anda.Antara lelaki dan perempuan,yang mana lebih tinggi egonya?Cuba berikan komen anda.

10. Tidak berterus-terang dan sentiasa berbohong serta selalu berdalih.

11. Terlalu cemburu dan tiada rasa kepercayaan antara satu sama lain.

12. Suami berpendapatan kecil dan tidak mampu menunaikan tanggungjawab nafkah yang sepatutnya terhadap keluarga.

Itulah pembaca sekelian,keseluruhan sebab-sebab yang boleh membuatkan berlakunya kretakan rumahtangga.Cuba kita kaji balik,adakah perkara-perkara yang tersebut di atas berlaku di dalam rumahtangga kita.Kalau ada,anda perlu membuat perubahan dengan segera,ok.

Dan sebelum saya mengakhiri tulisan kali ini,saya mengharapkan komen dan pandangan dari anda tentang soalan saya tadi.Satu lagi,jangan segan-segan untuk bertanya jika anda menghadapi sebarang masalah.InsyaAllah saya akan cuba menjawabnya;)

Sekian dan selamat berbahagia!!!)

Assala

Sebenarnya ada banyak lagi sebab-sebabnya,tapi untuk kali ini saya hanya memberikan 4 sebab ini dulu untuk sama-sama kita renungkan,ok.InsyaAllah,pada tulisan akan datang saya akan berikan sebab yang seterusnya.Jadi,datanglah lagi ke blog saya untuk membaca tulisan yang seterusnya.Sekian,assalamualaikum;)

Tiada ulasan:

Kami di ijabkabulkan~~

......

.....

Daisypath - Personal picture

Daisypath Anniversary tickers

Puteri ku sayang

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Doa setiap bingkisan ku. .panjangkanlah umur dan berikanlah kesihatan dan murahkanlah rezeki pada ibu ku..jadikan suami ku suami soleh anakku anak solehah..amin...pintaku selalu pada Mu Ya Allah...