Cinta allah

"Ya Allah..... Tunjukkan kepada kami yang benar dan jadikan pilihan kami
mengikuti yang benar itu.Dan juga tunjukkan kepada kami yang tidak benar
dan permudahkan kami meninggalkannya." Amin.

Rabu, Mac 10, 2010

Larangan Terhadap Amalan Perbuatan Dan Kebiasaan Yang Boleh Merosakkan Kesihatan Tubuh

cara Islam

Tidak boleh sama sekali berjimak ketika berada di dalam terlalu kenyang atau terlalu lapar. Mandi setelah makan. Sentiasa berada dalam keadaan keluh-kesah dan berdukacita. Berada dalam keadaan terlalu lapar. Berjaga malam selain dari qiamullail. Memakan daging yang tidak disembelih mengikut hukum Islam.

FAKTOR-FAKTOR YANG MENGUATKAN TENAGA TUBUH BADAN

Memakan daging. Selalu menghidu bau-bauan yang sedap. Banyak mandi yang bukan dari mandi kerana jimak. Sentiasa memakai pakaian yang diperbuat dari kapas. Mandi dalam keadaan perut yang sederhana, tidak terlalu lapar atau terlalu kenyang. Memakan makanan yang agak manis.

FAKTOR-FAKTOR YANG BOLEH MENDATANGKAN PENYAKIT

Bercakap banyak. Tidur banyak. Makan banyak. Banyak jimak.

FAKTOR YANG BOLEH MELEMAHKAN BADAN

Banyak jimak. Sentiasa berada dalam dukacita dan keluh kesah. Banyak minum air yang bercampur dengan air liur kita sendiri. Banyak memakan makanan yang serba masam. SUPAYA BADAN SENTIASA SIHAT Minumlah madu lebah asli yang dibubuhkan ke dalam air sejuk (masak). Sentiasa meminum air lebihan (baki) dari wuduk.

BAGI MENAMBAHKAN KECERDASAN AKAL

Tinggalkan dari bercakap kosong. Sentiasa bersugi. Sentiasa bersama-sama dengan orang alim.

MAKANAN ATAU MINUMAN YANG TERJATUH LALAT KE DALAMNYA,MAKANLAH, JANGAN DIBUANG Jika terjatuh lalat ke dalam makanan atau minuman, hendaklah anda tenggelamkan keseluruhan badannya ke dalam makanan atau minuman itu, kemudian ambil dan buangkan lalat itu. Ianya tidak beracun lagi/sudah selamat digunakan. Ingat jangan membazir, orang yang membazir itu adalah saudara atau sahabat syaitan.

FAKTOR-FAKTOR YANG MEMBAWA KEPADA MENJADI PELUPA/MELEMAHKAN DAYA INGATAN DAN KEFAHAMAN

Melihat pekara-pekara yang haram. Melancap. Membuang air kecil semasa sedang menggosok gigi Meminum minuman atau memakan makanan yang bercampur semut. Tidak membaca Al-Quran. Meminum atau memakan yang haram atau yang diperolehi dengan cara yang HARAM. Mengumpat dan mengata. Terlalu memikir tentang wanita atau sebaliknya. Asyik bercinta-cintaan (bukan cara Islam). terlalu memikirkan yang bukan-bukan. Sentiasa berada dalam keluh kesah atau dukacita.

LARANGAN DAN PERATURAN SELEPAS MAKAN

Di larang keras tidur selepas makan kerana mendatangkan keras hati. Hendaklah berjalan selepasnya sekurang-kurangnya 40 langkah. Sebaik-baik hendaklah bersembahyang selepasnya supaya makanan mudah hadam.

SUPAYA AIR YANG DIMINUM MENDATANGKAN KESIHATAN UNTUK BADAN SEBOLEH-BOLEHNYA... ....JANGAN MEMINUM AIR DI WAKTU-WAKTU BERIKUT:

Selepas bersenam, bersukan atau melakukan kerja-kerja berat. Selepas berjimak. Selepas makan atau sebelumnya. Ketika sedang makan. Selepas memakan buah-buahan. Selepas keluar dari bilik mandi. Ketika terjaga dari tidur.

CARA TIDUR YANG SEBAIK-BAIKNYA DIAMALKAN OLEH RASULULLAH S.A.W.

Tidurlah di awal malam sesudah menunaikan sembahyang Isyak jam 10.00... ...atau 11.00 dengan keadaan berwuduk.Bangkitlah di awal separuh kedua malam jam 1.00 atau 2.00, kemudian bersugi, berwuduk dan bersembahyang tahajjud. Kemudian tidurlah semula dan bangkitlah sebelum terbit fajar. Tidurlah dengan mengiringkan badan di sebelah rusuk kanan, rusuk kiri di bahagian atas, supaya tetap kedudukan makanan di dalam usus, cepat hadam makanan. Tidurlah sedemikian dari mula hingga akhirnya.

WAKTU-WAKTU YANG TIDAK DIBENARKAN TIDUR

Awal-awal pagi setelah terbit matahari. Selepas masuk waktu Asar. Tidur di bawah cahaya matahari walaupun terkena separuh dari badan.

BAHAYA TIDUR DI SIANG HARI

Dilarang tidur di siang hari di dalam keadaan cuaca yang panas kerana: Mendatangkan penyakit-penyakit kulit. Merosakkan warna kulit. Melemahkan jantung. Menambahkan tekanan perasaan yang meluap. Melemahkan badan dan mengurangkan tenaga syahwat. Melemahkan kecerdasaan akal.

CARA MENGHINDARKAN LESU SELEPAS BANGKIT DARI TIDUR

Bersihkan tubuh, terutamanya bahagian muka, tangan dan kaki sebelum masuk tidur. Hindarkan dari tidur lewat malam. Lakukan gerak badan dan senaman di atas katil setelah jaga dari tidur sebelum turun dari katil Minumlah segelas air masak setiap pagi sebelum bersarapan tetapi jangan selepas saja bangun dari tidur. Cucilah muka terutama bahagian kelopak mata dengan air suam. Ambil wuduk dan bersembahyang Subuh.

PEKARA-PEKARA YANG BOLEH MELEMAHKAN TENAGA DAN MEMPERCEPATKAN TUA.

Banyak melakukan jimak. Terlalu banyak bercita-cita atau berangan-angan. Banyak minum air di waktu pagi. Banyak memakan atau meminum yang serba masam.

SEBAB-SEBAB UTAMA DITIMPA PENYAKIT JANTUNG

Merokok yang berterusan. Kolestrol yang berlebihan (punca yang utama). Kurang tidur. Sentiasa mandi di tengah malam. Berjimak di dalam air atau ketika udara terlalu sejuk. Melakukan kerja secara berterusan.

FAKTOR-FAKTOR YANG MEMBAWA KEPADA LEMAH DAYA PENGLIHATAN

Melihat kepada benda-benda kotor. Melihat kepada palang +/salib. Melihat kepada alat kelamin perempuan atau bayangan luar. Duduk dengan membelakangkan kiblat. Berpagi dan berpetang dengan muka yang muram. Banyak menangis.

Tiada ulasan:

Kami di ijabkabulkan~~

......

.....

Daisypath - Personal picture

Daisypath Anniversary tickers

Puteri ku sayang

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Doa setiap bingkisan ku. .panjangkanlah umur dan berikanlah kesihatan dan murahkanlah rezeki pada ibu ku..jadikan suami ku suami soleh anakku anak solehah..amin...pintaku selalu pada Mu Ya Allah...