Cinta allah

"Ya Allah..... Tunjukkan kepada kami yang benar dan jadikan pilihan kami
mengikuti yang benar itu.Dan juga tunjukkan kepada kami yang tidak benar
dan permudahkan kami meninggalkannya." Amin.

Selasa, Februari 16, 2010

Roti Sosej Gulung

Bahan-bahannya
5 keping Roti gardenia 
5 keping sosej Ayamas ( rebus dulu ye )
2 keping Cheesedale
1 biji telur ( tambah sedikit lada putih ....kalau sukalah)
Bread Crumbs
Minyak masak 
Cara-caranya
1. Roti digelek nipis (terpulanglah nak tekan atau gelek asalkan nipis)
2. Sosej dibelah tengah-tengah tapi jangan putusdahlah, lepas tu bolehlah letakkan cheesedale tadi. kalau nak rasa cheese lebih , bolehlah letak banyak2 sikit.
3. Bila dah siap, ambil sosej tadi dan gulungkan dengan roti tadi.
4. Roti tadi hendaklah dicelup dengan telur dan golek dengan bread crumbs.
5. Bila minyak dah benar-benar panas, bolehlah masukkan roti tadi dan goreng sehingga masak.
6. Bila dah masak.angkat dan letakkan atas tisu dapur untuk serap minyak.
* Mudah sangatkan. selamat mencuba.
Bahan-bahan 4 cawan tepong gandum 1 1/2 cawan gula caster 3 biji telor 1 1/2 cawan santan ( 1 paket santan segera +1 1/2 cwn air ) 1 sudu makan ovelette 1 sudu makan baking powder 1 sudu teh pewarna hijau Inti kelapa 1 biji kelapa parut putih sahaja 2 sudu teh garam 1 sudu makan tepong ubi Cara-cara Ayak tepong bersama baking powder, ketepikan. Putar telor + gula sehingga betul2 kembang. Masukkan ovelette dan pewarna hijau, putar lagi sehingga sebati. Masukkan tepong sedikit demi sedikit berselangseli dengan santan sehingga habis. Inti kelapa- satukan semua bahan, gaul sehingga rata. (as guna kelapa kering) Sapu acuan dengan minyak, ambil sedikit inti kelapa, tekan2 dalam acuan tadi, tuang adunan. Kukus selama 5 minit. Yg gebas gebus kat bawah ni lak Apam Mentega. Ni pun satu hal juga. Mould kecik2 masa tu x ada as belasah je guna remekin.. amik ko.. kenyang anak2 makan sorang sebijik.. selebihnya as guna loyang memang sedap. Kalau dapat mould yg kecik2 tu lagi la best..Hu..hu..semua mould tertinggal di JB.Dul nak bawak juga tapi Hby siap sound rumah x nak bawak ke??? ekekekekk.. sabo je la.. x pe lepas ni as guna je jelly mould tu.. Resipi dari Kak Fiza.. mekasih ya kak Fiza sudi kongsi rcp yg sedap..memang ramai yg da mencubnya..

Tiada ulasan:

Kami di ijabkabulkan~~

......

.....

Daisypath - Personal picture

Daisypath Anniversary tickers

Puteri ku sayang

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Doa setiap bingkisan ku. .panjangkanlah umur dan berikanlah kesihatan dan murahkanlah rezeki pada ibu ku..jadikan suami ku suami soleh anakku anak solehah..amin...pintaku selalu pada Mu Ya Allah...