Cinta allah

"Ya Allah..... Tunjukkan kepada kami yang benar dan jadikan pilihan kami
mengikuti yang benar itu.Dan juga tunjukkan kepada kami yang tidak benar
dan permudahkan kami meninggalkannya." Amin.

Ahad, Februari 28, 2010

HARGAILAH IBU BAPA ANDA SELAGI HAYATNYA MASIH ADA

HARGAILAH IBU BAPA
ANDA SELAGI HAYATNYA MASIH
Seburuk-buruk anak, itulah darah daging kite dan begitu juga, seburuk-buruk ibu bapa, itulah darah daging kite.. janganla sesekali memutuskan hubungan ini kerana setiap apa yang kite lakukan pasti ada balasannya kelak wlau sebsar zarah skali pun. Sorang ibu tu sanggup wat ape saje demi kebaikan dan kebahagiaan anak-anaknye wlau tepakse begadai nyawa skali pun TAPI sorang anak, bole tak wat cmtu?? Terutama yang dah berumahtangga, sanggup kah anak itu mendahulukan ibunye dalam ape jua keadaan?? Sorang ibu tu x sanggup melihat anak-anaknye dlm kesusahan, kesedihan ape tah lagi kelaparan dan sanggup mengikat perut atau x mkn demi anak-anaknye TAPI sorang anak tu, bile dah besar nnt, sanggupkah die berbuat sedemikian rupe tuk ibunye??
Sorang ibu tu boleh jage 2 orang, 3 orang, 4 orang, 5 orang, 10 orang ataupun 12 orang anak TAPI sorang anak tu sanggup tak jage ibu die yang hanya sorang tu??
Sorang ibu tu sanggup menerima anaknye wlaupun anaknye tu seorg penagih dadah atau pelacur atau perogol, TETAPI sorang ank, snggupkah die menerima ibunye dlm keadaan sedemikian???
Inilah persoalannya.. Sebnarnye, wlau anak tu kaya mcm mane skalipun, jawatan hebat-hebat, harta melimpah ruah, blajar tinggi2 TAPI kalo x tawu menhormati sorang ibu mahupun menghargainye, takkan kemanalah anak tu.. PERCAYALAh....
Dan knp Syurga tu di bwh tapak kaki ibu???
Ibulah yang banyak berkorban demi anak-anaknya sejak dari kandungan.
Mengandung tu bukan senang, dengan morning sicknessnyer, sakit pinggang, pening kepale, alahan dan macam2 lagi.. dalam mase 9 bulan anak tu dalam kandungan, macam2 perkara sorang ibu tu kena tempuh.
Kemudian, bersalin kan anak tersebut. Sakit nak bersalin adelah sakit kedua selepas mati okay. Dpt imagine x cmne skt die?? (bkn cm period pain) sakit tu senang ckp, mmg skt and tak boleh nk digambarkan.
Lepas bersalin, dlm keadaan ibu tu msh lemah pn kne jge anak tersebut. Jage anak tu dari jaundis, breasfeed, campak, and mcm2 pnyakitla.. tu blum kire kalo bangun mlm lagi.. sorang ibu tu, takkan tdo slagi anaknye blom tdo..
Dan seterusnye sampaila anak tu besar dari x pandai bejalan sampai dah boleh berlari, masuk sekolah, masuk universiti, bekerja, dah berumahtangga dan sampai dah ade anak.. kalo nak list smua, konpem tak cukup page.. Jadi, same-samela kita mengambil iktibar dari cerite di atas, yang sebenarnye, jasa ibu tu takkan terbalas sampai bile2.. wlau kite limpahkan wang ringgit pada ibu kite, percayala.. bahawa ianya tak cukop dengan ape yang die dah wat pade kite selama ini.
So, as a conclusion,
HARGAILAH IBU BAPA ANDA SELAGI HAYATNYA MASIH ADA.. biarlah wlau kite terpakse bersusah skali pun asalkan, jangan mak ayah kite berkecil hati.. kalo ade trkecilkn hati mereka, cepat2 g mntak maaf and JGN sampai memutuskan ikatan ibu bapa dengan anak okay!! * for me, if my kids smue dh besar, bkn wang ringgit yg d inginkan tetapi ckpla kalo anak-anak ni tawu menghargai ibunya, tu pun dah syukur Alhamdulillah.. and rasenyer, smua ibu-ibu kat luar sne pun mempunyai keinginan yg same. InsyaAllah, mudah-mudahan and saye bkn nk bersyarah taw!! Just tuk berkongsi ngan kalian sambil mengingatkan diri sendri..

Tiada ulasan:

Kami di ijabkabulkan~~

......

.....

Daisypath - Personal picture

Daisypath Anniversary tickers

Puteri ku sayang

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Doa setiap bingkisan ku. .panjangkanlah umur dan berikanlah kesihatan dan murahkanlah rezeki pada ibu ku..jadikan suami ku suami soleh anakku anak solehah..amin...pintaku selalu pada Mu Ya Allah...