Cinta allah

"Ya Allah..... Tunjukkan kepada kami yang benar dan jadikan pilihan kami
mengikuti yang benar itu.Dan juga tunjukkan kepada kami yang tidak benar
dan permudahkan kami meninggalkannya." Amin.

Sabtu, Disember 26, 2009

best nyer jengguk2 blog kekawan

http://diydecoupage.blogspot.com/2009/10/my-customer-collection-1st-timer.html
....bestnyer jengguk blog..kekawan yg kreatif mendeko ni..umi npun dah beli satu.....tisu..hari tuh kat pameran ttc..rm 3..lom cuba agi..ermmm,insyallah jap2 agi nak buat aahh
**Decals: konsep yg sama seperti tisu, tetapi material seperti plastik, hanya rendam dgn air suam utk dilekatkan pada raw material (bahan decoupage).

tanda2 kematian

Tanda 100 hari sebelum hari mati. Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka- mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan- akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati. Tanda 40 hari sebelum hari mati Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikatmaut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikatmaut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikatmaut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya. Tanda 7 hari Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba- tiba ianya berselera untuk makan. Tanda 3 hari Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan. Tanda 1 hari Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya. Tanda akhir Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula. PENUTUP Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semuga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda- tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita. Walaubagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang maha berkuasa lagi pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu samada doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain. Namun ianya adalah ketentuan Allah SWT semata-mata. Oleh itu marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semuga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Allah SWT samada di dunia mahupun akhirat. Apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah SWT dan apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri. WALLAHUA`LAM

Cara-cara melekatkan sticke

1.Mula-mula rendamkan stiker di dalam sepiring air paip.Bila nampak stiker tu dah hampir nak tanggal, angkat dan biarkan dulu di tepi piring dalam setengah minit.(bagi air lebihan turun dulu)
2.Pastu dengan berhati-hati lekatkan pada mug or kat mana2 yang u all nak lekat.
.Bila kedudukan stiker dah stabil cam yang diingini u all kena lap pulak.Tekan-tekan sikit bagi lebihan air keluar.
4.Final step,u all masukkan dalam oven.Proses ni nak buat or taknak pun takpe.If u buat akan nampak berkilat stiker tu dan lekatpun kuat sikit.Panaskan dalam 5 minit,api agak kuat. If takde oven,leh letak atas tudung periuk di atas dapur.Step ini hanya layak dibuat pada barangan seramik sahaja dan bukan pada wall shelf/barangan kayu.

alya ...ke paka...ikut mak sedara

ermmm windu lak ke mucuk ummi

mesti sunyi...bila liya takder kat umah...erm pagi tadi ...bangun je...dia duk sibuk kemas2 pakaian dalam beg....dah lama dia duk mintak nak je ..gi umah cozen dia ..soima..tu huhuhu...tadi sampai je umah bonda..dia nampak kereta aboh di(pak sedara )takder dia sedey sgt..cian lak umi tenggok..bg tau dia jap2 agi aboh d datang lah ambik..sekarang aboh d duk umah mak tok huhuhu..dia duk tunggu...kul 11 pg abang ipar ku datang...dia apa lagi ..lompat 2..cepat mai nak bersalam ngen umi dia huhuhu....

mesti serono0k alya tu...erm last pergi umah ibu dia time hari raya aidilfitri hari tu lah...
lps tu....kami tak sempat nak gi jalan2 sana...sebab??sibuk je
inilah ibu dan aboh di liya..masa kecik2 dulu....ibu..lah yg banyak jaga liya...masa umi accident....terlantar kat hospital kuantan alya ...keluar wad..kak dan abang ipar lah yg leh jaga ..sebab alya masa tu tak mahu ngen org cuma..aboh die je...alya serasi...ermmm..lebih manja..dulu2 masa kecik2 kak selalu je ngasuh liya...sebab kami duk satu quartes masa kat damansara dulu...ermm jasa mu ku kenang selalu
kenangan masa raya baru2 ni ermmm imbas kembali kenangan lalu
time ni buat bbq...erm seronokkk
ni quartes bomba..kat paka terengganu
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,gaya2 anak2 sedara ermmmmmmmmmmmmmm

aksi kanak2 rabena

diary lalu

salam..ermm hari ni sabtu,,kijer ..erm banyaknyer cuti bulan ni yekkkk,blog pun dah lama tak terusik last hari apa yekk..lupa lak....ermm
oooo hari khamis....khamis umi tak kijher..abah pun..tp pagi khamsi abah sorang je gi hospital umi duk umah rehat..penat sgt,,,,
balik hospital..abah baiki mesin basuh..dah 2 hari tak dapat nak membasuh...ermmm mesin sumbat kut
ermmm kul 1.00 ptg....alya teringat lak ngen chating batik dia yg di beli masa pameran kat ttc tu.,,,ermm kebetulan cosen dia ader...seronoklak tnggok dia dua org tuh duk berchating...
kebetulan berus ...cat ader satu je terpaksalah dua tuh gilir mewarna..erm biarkan je...ikut citer rasa dia.....kertas warna tuh ader 3 gambar...hanya rm 10 hinggit je....yg satu tuh rama2 ...ikan bawal..dan ikan kelisa
lps siap warna chating batik tu...ermmm umi lak...pi ajak dia keluar umah ambik batang pisang ..ajar main cop ..macam umi kat sekolah kecik 2 dulu huhuhuhu

happy nyerrr dia....ermmmm..ptg kul 6 abah suh bersiap2 nak gi umah bonda..nak ambik gi umah adik bongsu...sebab pg jumaat kul 10 pg nak buat doa selamat..baca yassin untuk majlis cukur rambut baby aufill..ermmm

ermmm mlm sampai kat umah mak mertua adik...ermm kebetulan ader nasi dagang best nyerrr..mak mertua adik..tukang masak ..ermm best nyerr...

abah sampai kul 8.15 pagi..balik dr kijer terus mai umah mak...ermmmm...mandi terus bekpes ngen roti canai..bestt

kul 7 pagi alya ngen tasnim dah bersiap2..nak jaga baby aufil...umi ngen bonda duk sibuk kat dapur tolong2 mak masak ermm..kebetulan....sedara mara lom datang agi...umi tolong buat2 yg mana2 patut...cepat nyer mak mertua adik masak...terpegun lak tenggok..menu2 tenggahari tuh...banyak...umi buat sambal belacanm,.,,ngen goreng ikan kering je....mak mertua adik ngen bonda...siapkan gulai ayam..goreng daging kicap...erm sayur..kacang dan acar...nenas..ermm best...ayam ngen daging dr semalam agi dah masak...jadi..tak lah gopoh sgt..bangun kul 5 pg ermm sebab jemputan datang kul 10 pagi...sekejap je masa...ermmm

alya ngen tasnim....yg asyik duk main conggkak sambil jaga adik aufil...congkak alya bawak dr umah huhuhuhu

tenggok anak sedara duk dgr celoteh dr bapak sedara dia yg nakal sesangat

selesai je...majlis tu..umi ngen abah pun terus balik..yg lelain masih duk umah mak lagi..sebab lps sembhyang jumaat ader majlis tahlil  untuk org lelaki lak...ermmmm,umi kena balik sebab abah baru je balik kijer ermm..takl selesa gak..

kul 12 selesai mkn2 terus balik....abah sampai je...terus bersiap nak ke masjid solat jumaat lak..umi...apalagi....terus membasuh baju yg banyak sesangat di sebab kan mesin basuh 2 hari jem...sebab ader bender lekat keh keh keh..umi basuh....carpet kecil liya ermmm

................................

lps abah balik dr masjid....alya ngen tasnim..duk tuntut janji nak buat dadih ermmm

umi didih air...lps tu solat..dah siap..suh je..dua org tu masuk kan dadih dalam cawan2 kecil ermm..seronok nyer dia

abah pun sibuk nak buat gak ermmm

ptgh kul 6 adik call nak ajak lepak kat pantai...kebetulan umi ngah ..kemas2 umah..jd tak leh aah nak joint mereka...abah pun letih hari ni....jap2 agi nak ke giant lak..nak je belikan barang2 dapur..huhuhu....
kul 7  ayah nyer tasnim..abang umi call nak ambik tasnim malm ni ermmm..oklah...kebetulan abang nak ke airport jap nak jemput anak dia..yg sulong ...gi lawatan yg ditaja sekolah dia...semperna..meraikan kejayaan..dalam pepriksaan upsr..yg cemerlang 5A,,,anak solong abang dapat lah jalan2 ngen guru2 sekolah ke kl...menaiki kapal terbang hehehe..suka lah budak2 tu huhuhu..kul 8 kami pun ke giant..ermm
.......................
sementara tunggu abah keluarkan duit ermm..budak2 2 org ni duk sibuk nak try engglish test iq... ni huhuhu..cubalah..dapat belon huhuhu ,hap[py sesangat dia ni
lps je test 1q tu ermm
happy lah tu dapat belon...ermm nakal lak..2 org ni duk dalam...troli//ermm biarl;ah taknak bg bnakal sgt..sementara tunggu abah penuhkan barang dalam troli...dua org ni duk ajak umi temankan dia main kat  taman mainan bahagian atas giant tuh..
.................sambil2 duk tunggu...dua org ni duk main umi apa lagi....duk tilik2 kain langsir kat kedaoi fiona sebelah playground tu heheh....melekat gak....4 meter kain untuk sher hjehehehehe....terbang kat...rm 56 keh keh keh..takpe aah asalkan hati lege huhuhu
hari tuh dah beli coklat tp tak berkenan
ok kul 11 abah siap membayar..abang (ayah tasnim) sampai..kami pun berpecah..abg balik ke kuala berang..kami..pun terus pergi..nak je....mkn malam..ermm dah janji ngen adik..ngen bonda mlm ni..umi nak belaja..makn ermmmmm..kebetulan duit menjahit dah dapat keh keh rezeki ..

Kami di ijabkabulkan~~

......

.....

Daisypath - Personal picture

Daisypath Anniversary tickers

Puteri ku sayang

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Doa setiap bingkisan ku. .panjangkanlah umur dan berikanlah kesihatan dan murahkanlah rezeki pada ibu ku..jadikan suami ku suami soleh anakku anak solehah..amin...pintaku selalu pada Mu Ya Allah...