Cinta allah

"Ya Allah..... Tunjukkan kepada kami yang benar dan jadikan pilihan kami
mengikuti yang benar itu.Dan juga tunjukkan kepada kami yang tidak benar
dan permudahkan kami meninggalkannya." Amin.

Selasa, November 03, 2009

selasa

petang yg,,,memboringkan

solat asar lom,,,,jap agi nak balik...jap agi nak singgah kedai,beli daging lah nak,,masak apa ya,,daginmg masak merahhhhh,,ee best nyer,m,,,mlm ni abg kijer..letih sgt,,,tapi kene masak gak,,,cian abg,,
tadi mai kijer,,aku masak nasi goreng ngen telor mata kerbau,,,unter aja hehehe
hari ni try daftar masuk Nufnaff ,,keciwe,,,dah dapat masuk tp tak reti2 lagi nak guna,,huhuhu
nnati aah esok2 aah nak kene belajar betoi2 aahhh

.

salam

muffin lagi.,

tenggok pic dah tak sabar nak try lagi
pertama
 kedua
 ketiga
 keempat
 lima
 enam

muffin coklat


Bahan-bahan
200g coklat masakan
70g mentega
2 biji telur
50g gula halus
60g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
Cara-cara
Antara bahan-bahan yang diperlukan
Cairkan coklat. Gunakan kaedah "double boiler" .
Kemudian masukkan mentega. Kacau sehingga mentega cair. Selepas tu bolehlah panaskan oven sehingga suhu 170C.
Dalam mangkuk lain, masukkan telur dan gula. Tak perlu guna mixer...guna wire whisk ..dan whisk dengan tangan sekejap aje..Kacau sampai sebati. Tak perlu penaik(kembang).
Masukkan telur ke dalam mangkuk coklat. Kacau biar campuran sebati.
Ayakkan tepung dan baking powder ke dalam mangkuk coklat. Gaul sehingga sebati.
Isikan adunan ke dalam bekas muffin sehingga 1/2 penuh atau 60% penuh. Bakar selama 20 minit.

Oleh sebab muffin cup akak cute mute aje..akak dapat dalam 15 biji......yang tinggal untuk akak berbuka puasa petang karang cuma 2 biji aje.....yang lain dah habis dibawa bekal ke sekolah dan pejabat.....Kalau nak rasa kena buat sendiri.....!

Pssst....masa proses membakar muffin pagi tadi...wah harum semerbak....bau chocolate....nyummy! Sila abaikan....yang sememeh kat cup tu yer....Cubalah!Sonang jo!

muffin

ni,,,,copy kat blog akak tu,,nak,,simpan untukk,,,,,resepi lain kali,,memang suke buat muffin ni
du lu masa sekolah rajin gak buat hehe kelas srt ,,kelas masakan hehe



Mini Chocolate Chips Muffin with chocolate ini dilhamkan dari resepi Raisin Muffin milik Yani MYR.....so akak dah olah....to satisfy our love for chocolate....actually Reena tak suka raisin...so....ni kira macam substitute lah juga....but I used electric mixer this time...
Bahan-bahan
120g mentega- suhu bilik
150g gula perang
20g gula halus
2 biji telur (I used AA size)
300g tepung gandum
1 sudu besar baking powder
120ml susu segar
100g mini chocolate chips
90g coklat-potong kecil-kecil
Cara-cara
Pukul mentega sehingga jadi bentuk cream.
Masukkan sedikit demi sedikit gula perang dan halus sambil dipukul. Pukul sehingga kembang.
Masukkan sedikit demi sedikit telur iaitu 1/3 dan pukul. Masukkan 1/3 lagi dan pukul. Buat sampai habis.
Ayak tepung dengan baking powder
Masukkan 1/3 daripada tepung yang diayak tadi ke dalam no.3. Kacaukan.
Masukkan pula 1/2 drp susu segar ke dlm no.5 dan kacau dengan kaedah kaup balik supaya udara masuk ke dalam adunan.
Ulang langkah 5&6 sehingga habis
Masukkan pula chocolate chips dan coklat. Kacau biar rata. Isi 1/2 atau 3/4 bekas muffin dengan adunan tadi.
Bakar pada suhu 180C selama 15 - 20 minit.

Kalau nak rasa kena try buat sendiri........!!!

resepi kek gula hangusssssssssssssss

Kek Gula Hangus...resepi dari Widad dari MYR...resepi asal rasanya dari Chetam....(mohon izin untuk mengabadikan resepi ini di blog Akak yer...bagi rujukan dimasa akan datang...walaupun dah hafal ...(hihihi)...selalu sangat buat...& kiranya ada yang ingin berkongsi .....mohon dihalalkan yer..ilmu kalian!!!)
Bahan-bahan ( 6 orang )
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 camt soda bikarbonat
4 biji telur
2 camb mentega
Cara-cara
Masak gula dengan api sederhana hingga hangus.
Masukkan air dan masak lagi hingga gula cair.
Masukkan mentega. Sejukkan. Ketepikan dulu.
Pukul telur hingga betul2 kembang dan pekat.
Masukkan susu pekat ke dalam telur tadi, kacau sebati.
Masukkan pula tepung + soda. Sebatikan.
Akhir sekali, masukkan air gula yang dah sejuk.
Perap adunan selama lebih kurang 3-4 jam.
Bakar dengan api sederhana 160-180 selama 1 jam"


Satu lagi Ole-ole......bukannya apa...buat anak2 buah yang masih kecil....bila kita orang balik kampung...mesti kelam kabut...penyambut2 tetamu yang kecil2....tu suka kalau akak sediakan something yang cute juga kan untuk dia orang....Atok & nenek pun boleh makan untuk minum petang.....

sambutan hari raya kat sekolah liya

Dah dua hari bagi tau,,,,mintak umi siapkan,,,,kuih untuk bawak,,kat sekolah dia,,,,hari raya,,,,dan ader bithday kawan dia, kebetulan jatuh hari yang cikgu dia rancang nak sambut,,kat sekolah,,dia apa lagi,,,sesibuk lah,,,nak,,,cari hadiah,,ok,,ajak je,,dia gi,,,mini,market kat umh,,beli je,,apa patut huhuhuhu
dia kasi buku latihan yg darjah dua,,tu,,,pensil,,,,lps tu pemadan,,,,aku lak,,saje nak,,bg budak2 suke,,,,cari gak,,satu bekas yg boleh taruk pensil tu,,,,,,hehehhe
dia bungkus sendi9ri je,,,,


bungkus aah liya camna pun asal,,nampak bungkus aja,,heheheh saje,,je nak tenggok dia berdikari,,huhuhu


pakai baju kurung hari ni,,,,,,nak pakai baju coklat,,,,,,,liya bawak kuih,,untuk kekawan dia,,,dan sedikit sovenior untuk cikgu,,,saje jah bagi suprise,,,,,aku buat potpuri,.,,kecik2 tu,,,,,boleh cikgu dia gantung kat kete,,saje jah sebagai kenangan,,hehehe

 sambut hari jadi kawan dia kat sekolah huhuhuhu
tenggok,,,ambik gambar pun,,,,tak nampak muka,,,,,budak2 bukan reti pun,,tu pun,,malu2 kekawan dia,,nak masuk gambar hehehhe
ni kek kawan yg dia cakap tu,,,nama apa lupa aaahhh
ni taruk citer2 dia kat blog mesti dia happy ni,,,,
 alya ku hantar kat sekolah Rendah Al-hamd....sekolah ni sekolah swasta,,,,sekolah biasa ajalah,,taklah,,,,ramai sangat pelajar dia,,,,,
alhamdulillah lah,,silives dia banyak,,kerah agama kit,,,maklum aah,,umi ngen abah dia,,,,,
kureng sikit ilmu agama,,nbak ajar anak pun tak reti,,,nanti besar tuhan tanya,,beb,,
sebab tu ,,aahh biarlah berhabis sikit duit ..untuk bg dia ilmu agama,,,,
aku suka,,,,silibes sekolah ni,,,pagi2,,,mula je kelas,,,,,ader ijtima,,,lps ijtima'dia ader kelas hafazan,,,yassin,,,,dah dua tahun,,dia menghafal,,,lahmadulillah,,,,boleh aah.....
kalau di asah dr kecik,,sedikit sebanyak,,,,dapat aahh...nak..tambah..lagi mak ayah kat rumah,,,,,
turut serta,,,dan tunjuk ajar ,,,,tapi aku sibuk-sesibuknyer,,,itulah kelemahan kami,,,huhuhuhu
Ya Allah ampuni lah kami,,,ibu bapa,,,,yang semata,,serah kan anak2 nyer kepada sekolah aja,,,,,insya allah,,,,,akan ku didik mu,,wahai anak ku menjadi isan,,insan yg soleh- dan solehahn,,,,
insyallah
ni gambar2 kat sekolah alya,,,gambar kawan2,,gambar cikgu2 dia,,,di ckp tak sempat habis bergambar ngen cikgu2,,bateri fhone dah com..apa tak nyer,,dia duk ambik,,,format vedeo,,,,,,kejap ajelah,,,hehehhe
tapi takpe aaah,,sekurang2 nyer,,,,kenangan kat sekolah dia ader gak,,,

pelajar lelaki,,,,kawan2 kelas dia aah ni,,bakar sate
  
 liya cakap ni kelas dia,,,2 bistari,,,,,,
 ni kawan karib dia nama,,nyer pun nak sama ,,heheheh alya aqilah
 ni auna narsis,,,kawan satu kelas....
 hehehhee
anak cikgu huhuhu ni kawan dia yg darjah 5
 
di lah sebahagia,,,,cikgu2 alya,,,,,yg sempat dia ambik gambar,,
cikgu jasa mu di kenang 
 alhamdulillah,,,,,bakal,,,menjadi,,,tahfiz,,insyuallah
 cikgu2 perempuan yg tengah bakar sate ...hehehhe..alya candit dr bangunan atas sekolah dia



  

selasa

assalamualaikum,,di mulakan dgn bismilah disudahi dgn alhamdulillah,,,insyaallah,,,
hari ni rase seropnok sikit,,,abg ader umah,,,dia kerja mlm ni,,tdi wak nasi goreng,,,,,abg janji hari ni,,nak mai hehehe best nyer,,masak apa ekk tengah hari ni.,,,,,
semalam balik kijer,,,,,janji ngen liya nak ak kuih kan kan,,,dah buat huhuhu tapi sedikit sedih sebab kluih hangitttttttttttttttttttttt...huhuhuhu
sebab nnyer kenapa,,,abg aaah,,,,kkasi dia handle,.,,,,,bahagian,,,,oven,,,dia lak excited,,bukak suhu sampai 2oo tok dan,,,15 minit kuih dah ber bau,,,huhuhu jengguk2 hasilnyerrrrrrrr
hangittttt 
huhuhuhu habis rupa bunga dahlia,,,,,,,sedih.........lps tu dah tak semangat lagi,,,,,alya lak,,,,masih lagi menerap,,,,kuih dia heheheh takpe lah alya terus kan,,umi nak buat yg simple jelah,,,hehehe gentel je senang citer huhuhu

msih tekun agi ,,,,menerap kuih nyer  hehehe hasilnyer lumayan,,huhuhucomel,,,,,
resepi samer aja,,,,cuma bentuk je lain2,,
yg ni,,,,lg cute
bentuk ayam mata merah,,,hehe kuih ayam lah di beri nama kehkehkeh
 umi frust,,,terus ambik,,,,,,separuh adunman terus masukkk,,conflake,,lps tu,,,gentel je.,,,,jadi bulat,,,bakar,,,,,
tak comel,,tapi best,,,rangggup,,,tahun depan boleh ambik,,tempahan,,kih kih
 comel gak,,hasilnyer,,,,pandai anak umi,,,kata alia nak bg kjat cikgu dia hehehe
 tenggok rajin dia tolong umi,,,,nanti besar bukak kedai kuih ekk liya
taruk majerin dalam loyang,,,,,
 heheheheh semua bentuk dia nak buat tu ha..ikut ya lah asal bahagia,,,esok perekse,,,,
 tenggok gaya dia,,,macam org tua,,,pok pek ,,,mulut nyer heheheheh
ni abah ambik gambar dia,,,,candit,,,,,
 lps ni,,janji kene baca buku ,,,,,,ok lah.....baru lain kali boleh wak kuih agi,,,,jnji tuhhhh
 esok,,,kertas,,,akhlak,,,,
umi teman liya baca buku sementara kuih masak ekkk,,,,,
kesian liya,,,aku jarang tenggok dia membaca dan ulangkaji,,kalau selalu teman2 dia membaca,,mesti dia rajin,,,,,
aku ni,,anak sorang pun,,terabai,,huhuhu
 pok pek2 aliya,,huhuhuhu dia baca2 sambil terang kat aku,,,aku saje ja buat tak faham,,,hehehhe,,,,tenggok camna dia leh ingat dok apa ygt dia belajar ,,,alhamdul;illah,,,,,,
 doh habis baca um,i,,,,,masa untulk liya tidor..oklah,,,lps solat jgn lupa,,,,salam ngen abah ngen umi dulu ya,,,,,
 hhehheheheh aku suker candit time dia solat,,tenggok rambut nyer serabai,,,huhuhu dahi dia sempit,,org tua2 cakap,,dahi sempit tu,,,,,,,panas baran,,huhuhu
mintak jauhlah,,alya,,,,mintak lah anak,,umi jadi,,anak yg solehah

a

Kami di ijabkabulkan~~

......

.....

Daisypath - Personal picture

Daisypath Anniversary tickers

Puteri ku sayang

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Doa setiap bingkisan ku. .panjangkanlah umur dan berikanlah kesihatan dan murahkanlah rezeki pada ibu ku..jadikan suami ku suami soleh anakku anak solehah..amin...pintaku selalu pada Mu Ya Allah...