Cinta allah

"Ya Allah..... Tunjukkan kepada kami yang benar dan jadikan pilihan kami
mengikuti yang benar itu.Dan juga tunjukkan kepada kami yang tidak benar
dan permudahkan kami meninggalkannya." Amin.

Selasa, November 03, 2009

muffin

ni,,,,copy kat blog akak tu,,nak,,simpan untukk,,,,,resepi lain kali,,memang suke buat muffin ni
du lu masa sekolah rajin gak buat hehe kelas srt ,,kelas masakan hehe



Mini Chocolate Chips Muffin with chocolate ini dilhamkan dari resepi Raisin Muffin milik Yani MYR.....so akak dah olah....to satisfy our love for chocolate....actually Reena tak suka raisin...so....ni kira macam substitute lah juga....but I used electric mixer this time...
Bahan-bahan
120g mentega- suhu bilik
150g gula perang
20g gula halus
2 biji telur (I used AA size)
300g tepung gandum
1 sudu besar baking powder
120ml susu segar
100g mini chocolate chips
90g coklat-potong kecil-kecil
Cara-cara
Pukul mentega sehingga jadi bentuk cream.
Masukkan sedikit demi sedikit gula perang dan halus sambil dipukul. Pukul sehingga kembang.
Masukkan sedikit demi sedikit telur iaitu 1/3 dan pukul. Masukkan 1/3 lagi dan pukul. Buat sampai habis.
Ayak tepung dengan baking powder
Masukkan 1/3 daripada tepung yang diayak tadi ke dalam no.3. Kacaukan.
Masukkan pula 1/2 drp susu segar ke dlm no.5 dan kacau dengan kaedah kaup balik supaya udara masuk ke dalam adunan.
Ulang langkah 5&6 sehingga habis
Masukkan pula chocolate chips dan coklat. Kacau biar rata. Isi 1/2 atau 3/4 bekas muffin dengan adunan tadi.
Bakar pada suhu 180C selama 15 - 20 minit.

Kalau nak rasa kena try buat sendiri........!!!

Kami di ijabkabulkan~~

......

.....

Daisypath - Personal picture

Daisypath Anniversary tickers

Puteri ku sayang

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Doa setiap bingkisan ku. .panjangkanlah umur dan berikanlah kesihatan dan murahkanlah rezeki pada ibu ku..jadikan suami ku suami soleh anakku anak solehah..amin...pintaku selalu pada Mu Ya Allah...